Szabi megmutatta a világnak, hogy látássérültként is lehet az emberből szakács
Tari József
2018.07.05.
Ötös vizsgával a háta mögött építené be a motivációs tréningekbe, iskolai előadásokba újonnan szerzett tudását Kurucsai Szabolcs, aki egy olyan szakácskönyv megírását tervezi, amit ép emberek éppúgy használhatnak, mint gyengén látók vagy vakok
Kurucsai Szabolcsról, a kisteleki látássérült férfiról már eddig is tudtuk, hogy nincs olyan akadály, amit ne tudna leküzdeni. Januárban írtuk meg portálunkon, hogy Szabi a szegedi Hansági Ferenc szakképző iskolában szakácsnak tanul, Goda Gábor, az Art Hotel séfje pedig vállalta a gyakorlati képzését. Az Árboc Egyesület elnöke bebizonyította, hogy vakon is helytállhat az ember a konyhában, ötös bizonyítványt szerzett.
Ugyanúgy, mint a többieknek, neki is írásbeli, szóbeli és gyakorlati részből állt a vizsgája. Egy ételsort kellett elkészítenie a vizsgán, meleg előételként bevert tojást főzött Hadik-módra, ami egy buggyantott tojás, amit úgy kell megfőzni, hogy szilárd legyen a tojás fehérje és folyós a sárgája. A tojást egy marhahúspogácsára helyezte, majd gombamártással vonta be. Főételnek parajos harcsát készített el gratin mártással és petrezselymes burgonyával, desszertnek pedig meggyes rétest tálalt a vizsgabizottság elé, akik megdicsérték az ételek fűszerezést, kiemelve a buggyantott tojás elkészítését.
Mindig kérdezgetik, milyen konyhán szeretne elhelyezkedni, de Szabi szerint egy étteremben, ahol 8-10 szakács dolgozik, nem biztos, hogy helyt tud állni. Nem azért, mert nem tudná elkészíteni az ételeket, vagy a kollégák nem lennének toleránsak, hanem azért, mert annyira pörgős egy ilyen konyha, hogy a tempójába látássérültként nem lehet becsatlakozni. De nem is volt célja, hogy egy étteremben 12 órát dolgozzon, azért jelentkezett a képzésre, hogy tanuljon, továbbá példát mutasson a vakoknak, látóknak, valamint bizonyítsa magának, hogy ezt is meg lehet csinálni.
Gondolkozott már azon, hogy ezt a tudását beépíti a motivációs tréningekbe, iskolai előadásokba. Múlt héten például egy székkutasi gyerektáborban járt, ahol az előadást követően a gyerekekkel közösen készített szilvás gombócot – meséli Szabi. Millió ötlet van még a fejében a gasztro videoblogolástól egy olyan szakácskönyv megírásáig, amit ép emberek éppúgy használhatnak, mint gyengén látók vagy vakok.
Ugyanúgy, mint a többieknek, neki is írásbeli, szóbeli és gyakorlati részből állt a vizsgája. Egy ételsort kellett elkészítenie a vizsgán, meleg előételként bevert tojást főzött Hadik-módra, ami egy buggyantott tojás, amit úgy kell megfőzni, hogy szilárd legyen a tojás fehérje és folyós a sárgája. A tojást egy marhahúspogácsára helyezte, majd gombamártással vonta be. Főételnek parajos harcsát készített el gratin mártással és petrezselymes burgonyával, desszertnek pedig meggyes rétest tálalt a vizsgabizottság elé, akik megdicsérték az ételek fűszerezést, kiemelve a buggyantott tojás elkészítését.
Mindig kérdezgetik, milyen konyhán szeretne elhelyezkedni, de Szabi szerint egy étteremben, ahol 8-10 szakács dolgozik, nem biztos, hogy helyt tud állni. Nem azért, mert nem tudná elkészíteni az ételeket, vagy a kollégák nem lennének toleránsak, hanem azért, mert annyira pörgős egy ilyen konyha, hogy a tempójába látássérültként nem lehet becsatlakozni. De nem is volt célja, hogy egy étteremben 12 órát dolgozzon, azért jelentkezett a képzésre, hogy tanuljon, továbbá példát mutasson a vakoknak, látóknak, valamint bizonyítsa magának, hogy ezt is meg lehet csinálni.
Gondolkozott már azon, hogy ezt a tudását beépíti a motivációs tréningekbe, iskolai előadásokba. Múlt héten például egy székkutasi gyerektáborban járt, ahol az előadást követően a gyerekekkel közösen készített szilvás gombócot – meséli Szabi. Millió ötlet van még a fejében a gasztro videoblogolástól egy olyan szakácskönyv megírásáig, amit ép emberek éppúgy használhatnak, mint gyengén látók vagy vakok.