Virágok nevelése Kisteleken, 2023 tavasz - 2023.03.21 Sándor Attila
Virágok nevelése Kis...
Sándor Attila2023.03.21
Virágok nevelése Kisteleken, 2023 tavasz - 2023.03.21 Sándor AttilaVirágok nevelése Kisteleken, 2023 tavasz - 2023.03.21 Sándor AttilaVirágok nevelése Kisteleken, 2023 tavasz - 2023.03.21 Sándor AttilaVirágok nevelése Kisteleken, 2023 tavasz - 2023.03.21 Sándor Attila
Balástya díszpolgára lett Dr. Bánfi Ferenc  - 2023.03.20 Kistelekjárás.hu
Balástya díszpolgára...
Kistelekjárás.hu2023.03.20
Balástya díszpolgára lett Dr. Bánfi Ferenc  - 2023.03.20 Kistelekjárás.huBalástya díszpolgára lett Dr. Bánfi Ferenc  - 2023.03.20 Kistelekjárás.huBalástya díszpolgára lett Dr. Bánfi Ferenc  - 2023.03.20 Kistelekjárás.huBalástya díszpolgára lett Dr. Bánfi Ferenc  - 2023.03.20 Kistelekjárás.huBalástya díszpolgára lett Dr. Bánfi Ferenc  - 2023.03.20 Kistelekjárás.huBalástya díszpolgára lett Dr. Bánfi Ferenc  - 2023.03.20 Kistelekjárás.huBalástya díszpolgára lett Dr. Bánfi Ferenc  - 2023.03.20 Kistelekjárás.huBalástya díszpolgára lett Dr. Bánfi Ferenc  - 2023.03.20 Kistelekjárás.huBalástya díszpolgára lett Dr. Bánfi Ferenc  - 2023.03.20 Kistelekjárás.hu
KISTELEKI ONLINE PROGRAMNAPTÁR
Még több esemény...

400 milliós esélytöbblet a baksiaknak
Sándor Attila
2014.07.23.A sikeres pályázati programban fecskeházak, kondikert és buszforduló is épül Bakson. A beruházás egész falu vagyonát gyarapítja, és nem csak a hátrányos helyzetűek, hanem a teljes lakosság érdekét szolgálja

Sajtóközlemény

Olyan, közel 400 millió forintos programot sikerül nyertes pályázatból elindítani, mely az egész falu vagyonát gyarapítja, és nem csak a hátrányos helyzetűek, hanem a teljes lakosság érdekét szolgálja - emelte ki Búza Zsolt polgármester a Baks Község Önkormányzata által 396.399.999 Ft európai uniós támogatást nyert, az Új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Program (TIOP) keretein belül meghirdetett „Lakhatási beruházások támogatása” című pályázati program megnyitásakor.

A projekt 2014. június 16-án indult el, nyitórendezvényére 2014. július 17-én került sor. A projektnyitón részt vett a Miniszterelnökség Zsigmondné dr Vitályos Eszter Zsuzsanna államtitkár által vezetett Uniós Fejlesztésekért Felelős Államtitkárság munkatársa és az Emberi Erőforrások Minisztériumának két munkatársa, Jónás Csilla főreferens és a Tenczer Tamás szakmai tanácsadó, valamint Farkas Sándor országgyűlési képviselő is. A projekt megnyitón áldást mondott Szeged-Csanád Egyházmegye képviseletében Kondé Lajos pasztorális helynök.

A Lakhatási modellprogramban Baks Község Önkormányzata 8 db kétlakásos épületet, Fecskeházakat épít a fiatal családok számára, illetve a már meglévő, hét lakásos szociális bérlakását újítja fel, ezáltal jelentősen növekszik az önkormányzat szociális bérlakás állománya. A program során fontos feladat az is, hogy a szegregátumban élők életkörülményei javuljanak, ezért a Mária telepen kártyás mérőórák kihelyezésére is sor kerül. A projekt a település teljes lakosságát érinti mivel a TIOP-3.2.3.A forrásaiból a település minden lakója számára is történik fejlesztés, kondi-kert/fittnesz-kert és a szegregátum szolgáltatásainak bővítése céljából buszforduló is épül.

Az új Fecskeházak építéséhez az önkormányzat telkeket vásárol a település belterületén, a faluközponthoz közel, integrált lakókörnyezetben, élénkítve ezzel a helyi ingatlanpiacot és meggátolva, hogy a megvalósítandó  beruházás eredményeként új szegregátum alakuljon ki.  A lakhatási mobilizációval érintettek között roma és nem roma családok, vegyes házasságban élők, egy vagy több gyermeket nevelők egyaránt vannak. A projekt során 16 család költözik az önkormányzati bérlakásokba, hogy önálló életkezdésük integrált környezetben megvalósulhasson és mérséklődjön a fiatalok elvándorlása. A programba bevont családok jellemzően 35 év alattiak, rendelkeznek rendszeres munkajövedelemmel, gyermeket nevelnek és aktív résztvevői a TÁMOP 5.3.6 komplex telep-programnak. A bevonásuk nagyban elősegítheti, hogy a komplex telep-program eddigi eredményei hosszútávon fenntarthatók legyenek és részükre a társadalmi mobilitás megélhető valósággá váljon. A beruházás további haszna, hogy javul a közműellátottság, nő az önkormányzat iparűzési adóbevétele és az építkezések munkát is adhatnak a következő 1 évben a helyiek egy részének.

A lakhatási programban alkalmazott egyedi bevonási és beilleszkedési modell szintén Bakson kerül először kipróbálásra. Ennek része a módszertanában és tartalmában is tudatos és tervezett kommunikáció, a komplextelep-program és az infrastrukturális beruházás elemei közötti szinergia, a lakosság társadalmi érzékenyítése.

Baks településvezetése hosszú távon nem preferál csupán egyetlen rászoruló csoportot, ezért uniós projektjei megvalósításával párhuzamosan, alternatív rezsicsökkentési programot indít, amelynek során tájékoztatja a lakosságot a kormány energiahatékonysági pályázatairól, előzetes felmérést végez és az összegyűjtött műszaki paraméterek alapján segít a potenciális egyéni pályázóknak. A PILOT program integrációs és esélykiegyenlítési célokat is szolgál.


uszt_logo                    mm_cl