XXV. Kisteleki Sajt- és Gasztronómiai Fesztivál és Hungarikumok Napja
Sándor Attila
2025.10.20.

Az Ízek utcájáról, az egész napos rendezvényről, a gyermekeknek szervezett programokról, a batyus bálról, a díszoklevelek átadásól és a koncertről szóló több mint 400 fényképes krónikánk
Október 18-án rendezték meg a jubileumi, 25. Sajt és Gasztronómiai Fesztivált Kisteleken, melyen a kertbarátok minikiállítása fogadta a látogatókat.
A rendezvény a helyi termékeket, a hungarikumokat, a kézműves hagyományokat és családi szórakozást ünnepelte egész napon át.
A fesztivált a Kertbarát Zenekar muzsikája nyitotta meg, akik délelőtt 10 és 12 óra között szórakoztatták a közönséget népszerű dallamaikkal, megalapozva a nap jókedvét.
A hivatalos megnyitóra 10 órakor került sor, ahol Brendan atya megáldotta a kiállított és készülő ételeket, Nagy Sándor polgármester pedig ünnepélyesen is megnyitotta a fesztivált.
Az Ízek utcájában a helyi és a hazai ízek mellett más nemzetek ételeit is ingyenesen meg lehetett kóstolni.
Daráthúsos lecsót főzőtt a Kisteleki Kertész- és Kertbarát Kör, húsoskáposzta, fánk készült a Cigány Kisebbségi Önkormányzatnál, karcagi birkapörkölt és galaburgyi volt a Karcagi Birkafőzők Egyesületének standjánál.
Szilvásgombócot készített a Kisteleki Városvédő és Szépítő Egyesület, erdélyi ételekkel kínálta a megjelenteket Gál Judit és csapata, hindu konyhát hozott Nandafalva, az olasz konyhát Giusi Caula képviselte, és svájci finomságok is voltak Astrid jóvoltából.
Sós és édes falatokat kínált a Hungast 14 Kft., helyi finomságokat az M+M Sajtgyártó Kft, palacsintát a Városi Nyugdíjas Klub, gofrit Cseperedő Gyermek Egyesület, csörögefánkot az Erdei Vendégház Ópusztaszer, indonéz ételekkel kínálta a látogatókat a Prysmian MKM Kisteleki Kábelgyár és jókai bablevest készített a Centrál Kávézó.
Tüskeszentpéteri lisztből dagasztotta a tésztát a város polgármestere, akinek egy másik polgármester, Szabó István, Derekegyháza polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének megyei elnöke segédkezett a cipekedésben.
Buziásfürdő, a „Bánság gyöngyeként” is nevezett, és a gyógyvizéről ismert település részéről Sorin Munteanu polgármester és csapata vett részt a rendezvényen, az helyben készített leves mellé kínálva borukat is.
A gasztronómiai időutazás főszereplője a csomboros hadiragu volt vérmezői ködmaggal a Zöld Úton Egyesület jóvoltából, és a középkori ételkóstoló az Oroszlánszív Lovagrend Egyesület tálalásában.
A gyerekeket egész nap várták a szórakoztató programok, ahol akár egyedül, akár családdal tölthettek el izgalmas, játékos és kreatív pillanatokat.
A Kipp-Kopp Biztos Kezdet Gyerekház kézműves foglalkozással, az AnniPanni Családi Bölcsőde arcfestéssel, csillámtetkóval, kézműves foglalkozással készült.
Nagy sikert aratott a Cseperedő Gyermek Egyesület Mazsola és Tádé című előadása, és sokan vettek részt a VacKörTE csapata vizes játszóházában is.
A műjégpálya területén egy akadálypálya került kialakításra, ahol a rollereseket és a görkorisokat várták, hogy próbára tegyék ügyességüket.
A versengést követően a főtéren hirdették ki a rollerverseny eredményét, míg a görkorisok egy-egy oklevéllel lettek gazdagabbak.
A téren felállított színpadon a Hétszínvirág tagóvoda fellépése töltötte el örömmel nem csak a hozzátartozók, hanem a szép számú közönség lelkét is.
A Városi Nyugdíjas Klub szenior örömtánc csoportja következett ezután, akik még egy fokozattal feljebb kapcsoltak, és egy vidám fellépéssel mutatták meg, hogy tényleg öröm táncolni.
A gasztronómiai fesztiválhoz kapcsolódóan hirdették meg A Király Kedvenc Ételei című rajzpályázatot, melynek eredményhirdetése során díjazták a legszebb, legeredetibb alkotásokat.
Időközben elkészültek a helyben főzött ételek, és a szó szerint is jó ebédhez szólt nóta Mága Ernő hegedűművész és zenekara előadásban.
A déli étkezést követően a Kisteleki Citerazenekar adta meg a délután hangulatát, majd a Bábabokra Néptáncegyüttes fellépése folytatta a hagyományőrzés sorát.
Mészáros János Elek operett egyvelege során a nosztalgia, az ismertebb dalok közös éneklése került előtérbe, majd az id. Vándor Rudolf Fúvószenekar műsora zárta a főtéri programok sorát.
A gyerekeket délután a szüreti 10 próbán akadályain próbálhatták ki ügyességüket, majd este 18 órától gyerekdiszkó várta őket a sportcsarnok kistermében.
Ekkora már érkeztek a résztvevők a batyus bálra, ahol közösen fogyasztották el a vacsorát a közösségek, intézmények, baráti társaságok, s ahol a Party Time Band zenéje szolgáltatta a báli hangulatot.
A vacsorát követően Nagy Sándor polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd egy kedves gesztussal az 50. házassági évfordulójukat ünneplő házaspárt, Huszka Mihályt és Török Arankát köszöntötte egy díszoklevéllel.
A városért tett szakmai munkájáért, a geotermikus rendszer helyi megvalósításában játszott kiemelkedő szerepéért szintén díszoklevélben részesült György Zoltán, akinek a segítségével 25 évvel ezelőtt alapozták meg a ma is gazdaságosan működő rendszert.
Az önkormányzat által meghirdetett birkapörköltfőző verseny eredményhirdetése következett ezután. A zsűri döntését a karcagi birkafőzők ismertették, miszerint Kocsis Zoltáné lett a legfinomabb birkapörkölt, második lett Locskai Zoltán főztje, és harmadik helyen végzett Gilicze László étele. Egy különdíjat is kiosztottak a szervezők, ezt György Zénó kapta a sztrapacskájáért.
Itt kért szót Sorin Munteanu, Buziásfürdő polgármestere, és köszönetet mondott Nagy Sándor polgármesternek a települések közti együttműködésért, majd egy ajándék festménnyel is nyomatékosította szavait.
Időközben megtelt a sportcsarnok nézőtere, és az est sztárvendége, Balázs Pali adott 100 perces élő koncertet a lelkes közönségnek.
Egy születésnapi köszöntéssel folytatódott a program, Juhászné Ungi Katalint köszöntötte Nagy Sándor polgármester.
Az est további részében ismét a Party Time Band lépett színpadra, és másnapig játszotta a talpalávalót a 25. Kisteleki Gasztronómiai és Sajtfesztiválon és Hungarikumok Napján.
|















KISTELEKI ONLINE PROGRAMNAPTÁR






































































































































































































































































































































































































































