Cukrász és szakács képzés indul az ÁFG-ben
Kistelekjárás.hu
2024.07.24.

A képzés felnőttképzési jogviszonyban valósul meg, a képzés időtartama két év. A résztvevők létszáma korlátozott, ezért fontos a mielőbbi jelentkezés
Képzési tájékoztató
Az új szakképzési rendszer nagyobb rugalmasságot és átjárhatóságot biztosít a munkaerőpiacról az iskolarendszerbe, így felnőttként is lehetőség van két szakma és egy szakképesítés ingyenes megszerzésére. Erre kizárólag iskolai rendszerű szakképzésben van lehetőség, ez azonban nem jelenti, hogy a felnőtteknek vissza kell ülni az iskolapadba.
A kellő rugalmasság biztosítása érdekében a szakmai oktatás a felnőttek esetében esti képzés formájában kerül meghirdetésre. Az ingyenesség, a rugalmasság, rövidebb képzési idő, és a már megszerzett szakmai tapasztalat beszámíthatósága, mind hozzájárulhatnak, hogy a szakképzés a felnőttek számára vonzóvá váljon.
A meghirdetett Szakács és Cukrász képzések megvalósításáról az alábbiakat kell ismerni.
A jelentkezők képzése felnőttképzési jogviszonyban valósul meg. A képzési időtartama 2 év. Sokéves tapasztalatunk, hogy a felnőttoktatáson belül a képzési idő túlzott lecsökkentése a szakmai képzés színvonalát ronthatja. A szakács és cukrász képzések gyakorlati tananyaga szükségessé teszi a 2 éves képzési időt.
Az új szakképzési rendszer nagyobb rugalmasságot és átjárhatóságot biztosít a munkaerőpiacról az iskolarendszerbe, így felnőttként is lehetőség van két szakma és egy szakképesítés ingyenes megszerzésére. Erre kizárólag iskolai rendszerű szakképzésben van lehetőség, ez azonban nem jelenti, hogy a felnőtteknek vissza kell ülni az iskolapadba.
A kellő rugalmasság biztosítása érdekében a szakmai oktatás a felnőttek esetében esti képzés formájában kerül meghirdetésre. Az ingyenesség, a rugalmasság, rövidebb képzési idő, és a már megszerzett szakmai tapasztalat beszámíthatósága, mind hozzájárulhatnak, hogy a szakképzés a felnőttek számára vonzóvá váljon.
A meghirdetett Szakács és Cukrász képzések megvalósításáról az alábbiakat kell ismerni.
A jelentkezők képzése felnőttképzési jogviszonyban valósul meg. A képzési időtartama 2 év. Sokéves tapasztalatunk, hogy a felnőttoktatáson belül a képzési idő túlzott lecsökkentése a szakmai képzés színvonalát ronthatja. A szakács és cukrász képzések gyakorlati tananyaga szükségessé teszi a 2 éves képzési időt.
Az esti tagozat képzési napjai péntek délután és szombat délelőtt valósulnak meg. A tananyag elméleti tananyagait E-learning formában (online) tervezzük. Az elméleti oktatás a két év alatt folyamatosan e formában kell teljesíteni.  
A gyakorlati képzés az Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Technikum tankonyháján személyes jelenléttel valósul meg. Kiemelten kezeljük az eltérő tapasztalattal és szakmai tudással érkezők oktatását. A Képzési és Kimeneti követelményeknek megfelelően a képzés szakmai vizsgával zárul.
A képzéseket az Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Technikum, (6760 Kistelek Ifjúság tér 3.) hirdeti meg és a képzés az iskola tankonyháján valósul meg. A képzést a gyulai Göndöcs Benedek Katolikus Technikum valósítja meg. Mindkét intézmény a Szeged – Csanádi Egyházmegye fenntartásában működik, az együttműködés segíti az egyházmegyében megvalósuló szakmai oktatások bővítését.
A jelentkezés formája:
A képzésen résztvevők létszáma korlátozott, ezért fontos a jelentkezők számára a képzésre való jelentkezés mihamarabbi megtétele. A jelentkezési lapot a www.afg.hu oldaláról lehet letölteni és az iskola email címére visszaküldeni. A jelentkező visszajelzést kap a jelentkezés elfogadásáról. A jelentkezési határidő 2024.08.31. A képzés 2024 szeptember hónapjában indul.
A gyakorlati képzés az Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Technikum tankonyháján személyes jelenléttel valósul meg. Kiemelten kezeljük az eltérő tapasztalattal és szakmai tudással érkezők oktatását. A Képzési és Kimeneti követelményeknek megfelelően a képzés szakmai vizsgával zárul.
A képzéseket az Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Technikum, (6760 Kistelek Ifjúság tér 3.) hirdeti meg és a képzés az iskola tankonyháján valósul meg. A képzést a gyulai Göndöcs Benedek Katolikus Technikum valósítja meg. Mindkét intézmény a Szeged – Csanádi Egyházmegye fenntartásában működik, az együttműködés segíti az egyházmegyében megvalósuló szakmai oktatások bővítését.
A jelentkezés formája:
A képzésen résztvevők létszáma korlátozott, ezért fontos a jelentkezők számára a képzésre való jelentkezés mihamarabbi megtétele. A jelentkezési lapot a www.afg.hu oldaláról lehet letölteni és az iskola email címére visszaküldeni. A jelentkező visszajelzést kap a jelentkezés elfogadásáról. A jelentkezési határidő 2024.08.31. A képzés 2024 szeptember hónapjában indul.
Cukrász szakmai rövid leírása:
A cukrász szaktudásának köszönhetően cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít. Célja olyan cukrásztermék létrehozása, amely megjelenésében, alapanyag felhasználásában és ízében is a legmagasabb minőséget prezentálja. Alkotómunkája során szem előtt tartja a megrendelők igényeit, a cukrászati trendeket, új technológiai megoldásokat és a változatos, innovatív módszereket. Tudatos szakemberként számítja ki a hozzávalók mennyiségét, árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ.
Szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket. Betartja a munkavédelmi, a környezetvédelmi, a higiéniai és az élelmiszer-biztonsági előírásokat. Csapatmunkában dolgozik, és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel. Folyamatosan képezi magát, figyelemmel követi a világhálón, a továbbképzéseken az új megoldásokat. Idegen nyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.
Szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket. Betartja a munkavédelmi, a környezetvédelmi, a higiéniai és az élelmiszer-biztonsági előírásokat. Csapatmunkában dolgozik, és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel. Folyamatosan képezi magát, figyelemmel követi a világhálón, a továbbképzéseken az új megoldásokat. Idegen nyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.
Szakács szakmai rövid leírása:
Szaktudásának köszönhetően rendkívül kreatív, konyhatechnológiai úton étvágygerjesztő és ízletes hideg- és melegkonyhai ételeket készít, tálal. Az üzletvezetés érdekeit figyelembe véve gazdálkodik. A raktárkészletet figyelemmel kíséri, az árurendelést és az áruátvételt koordinálja, ellenőrzi. A raktározást felügyeli, ellenőrzi. Munkabeosztást tervez, ír. Konyhai munkaszervezésben, feladatkiosztásban pontos és precíz. Felelősségteljesen irányítja a beosztottjait, kollégáit a konyhai etikett és az erkölcsi normák betartása mellett. Jó szervezőképességgel és problémamegoldó adottságokkal rendelkezik. Példamutató magatartásával és munkaruházatával, magas szakmai tudásával tekintélyt vív ki magának.














 KISTELEKI ONLINE PROGRAMNAPTÁR
KISTELEKI ONLINE PROGRAMNAPTÁR
