IV. Kisteleki Disznótoros Sokadalom - A disznóvágás
Sándor Attila, Tari József
2017.02.20.
Reggel disznóvágással kezdődött, majd a hagyományos feldolgozással, kóstolókkal, kulturális programokkal folytatódott a IV. Kisteleki Disznótoros Sokadalom, melyre a Városok Hálózata konferenciáján résztvevő külföldi vendégek is kíváncsiak voltak. Több mint 350 fényképes galériával!
Már napokkal korábban készültek a résztvevők a Kisteleki Disznótoros Sokadalom hétvégi programjára, idén is több szervezet és baráti társaság képviseltette magát a város egyik legnagyobb rendezvényén.
Szombaton már kora reggel benépesedett a Szent László tér környéke, ahol a sokadalom előkészületeire érkeztek a résztvevők. A csapatok a disznóvágásra készültek, az érdeklődők pedig kíváncsian figyelték, ahogyan a reggel főszereplői utánfutón megérkeztek.
A disznófogást követően reggel hét órakor a városközpontban az Id. Vándor Rudolf Fúvószenekar zenészei fanfár eljátszásával megadták a rendezvény ünnepélyes hangulatát.
A hagyományos disznófogó pálinka elfogyasztása után Nagy Sándor polgármester nyitotta meg a rendezvényt, Antal Imre plébános egy disznósiratóval kezdte mondanivalóját, majd megáldotta azokat a sertéseket, melyekett később a csapatok levágtak.
Idén négy disznót vágtak a helyszínen, a Kisteleki Veterán Autós és Motoros Baráti Kör viszont már egy feldolgozásra váró disznóval érkezett a rendezvényre.
A házi pálinkát népviseletbe öltözve kínálták, a hagyományokhoz híven azonban nem csak pohárból, hanem később már a disznó körméből is kínáltak a pálinkát. Ezt a város polgármestere mellett többek között Antal Imre plébános is így fogyasztotta el.
A disznófogó pálinka közös elfogyasztását követően a társaságok egymás után vágták le a disznótoros fesztivál alapját képező állatokat.
Az európai uniós szabályok szerinti kábítás után a csapatok tagjai azonnal nekiláttak a pörkölésnek és a tisztításnak. A ma megszokott, gázzal történő pörkölés mellett érdekességként bemutatásra került a hagyományos, kézi erővel hajtott pörkölő is, amit Nagy Sándor és Antal Imre is kipróbált.
A disznóvágással járó megannyi teendő és munka mellett a szórakozásra is jutott idő.
A disznók feldolgozásával egy időben már gasztronómiai látványkonyhák sorakoztak a sátrakban, ahol a Kisteleki Veterán Motoros és Autós Baráti Kör; a Kisteleki Kertbarátok; a Városvédő és Szépítő Egyesület csapata és az Önkormányzat munkatársai voltak jelen.
Hegedűs Ferenc, Hegedűs Flórián, Mózes Károly és Makai Antal bölléreknek a polgármester böllérdiplomát nyújtott át.
A nap folyamán sült vér, sült hús, sült máj, tepertő, hurka, kolbász, és töltött káposzta is készült.
Sokan kilátogattak a Szent László térre, hogy megkóstolhassák a látványkonyhák frissen készült finomságait.
A Kisteleki Veterán Autós és Motoros Baráti Kör gulyáságyújából ezúttal is kínálták a forralt bort, hogy a hidegben mindenki felmelegedjen.
A Városok Hálózata projekt keretében Kistelekre érkezett vendégek is megkóstolhatták a hamisítatlan magyar disznóvágás ízeit.
Nagy sikere volt a kolbásztöltésnek, itt Nagy Sándor, Antal Imre és Vjatseslav Konovalov, az észtországi Narva alpolgármestere is megmutatta rátermettségét.
Reggeltől késő délutánig a Szent László tér volt a programok helyszíne, Törőcsik István a disznóvágás szokásairól, hagyományairól tartott előadást.
Délelőtt Rácz Lajos és cigányzenekara muzsikált a téren, délután pedig Czirok Zoltán vezetése mellett az Id. Vándor Rudolf Fúvószenekar adott térzenét.
A sportcsarnokban eközben már az esti programra készültek, melyről hamarosan megjelenő cikkünkben olvashatnak.
Szombaton már kora reggel benépesedett a Szent László tér környéke, ahol a sokadalom előkészületeire érkeztek a résztvevők. A csapatok a disznóvágásra készültek, az érdeklődők pedig kíváncsian figyelték, ahogyan a reggel főszereplői utánfutón megérkeztek.
A disznófogást követően reggel hét órakor a városközpontban az Id. Vándor Rudolf Fúvószenekar zenészei fanfár eljátszásával megadták a rendezvény ünnepélyes hangulatát.
A hagyományos disznófogó pálinka elfogyasztása után Nagy Sándor polgármester nyitotta meg a rendezvényt, Antal Imre plébános egy disznósiratóval kezdte mondanivalóját, majd megáldotta azokat a sertéseket, melyekett később a csapatok levágtak.
Idén négy disznót vágtak a helyszínen, a Kisteleki Veterán Autós és Motoros Baráti Kör viszont már egy feldolgozásra váró disznóval érkezett a rendezvényre.
A házi pálinkát népviseletbe öltözve kínálták, a hagyományokhoz híven azonban nem csak pohárból, hanem később már a disznó körméből is kínáltak a pálinkát. Ezt a város polgármestere mellett többek között Antal Imre plébános is így fogyasztotta el.
A disznófogó pálinka közös elfogyasztását követően a társaságok egymás után vágták le a disznótoros fesztivál alapját képező állatokat.
Az európai uniós szabályok szerinti kábítás után a csapatok tagjai azonnal nekiláttak a pörkölésnek és a tisztításnak. A ma megszokott, gázzal történő pörkölés mellett érdekességként bemutatásra került a hagyományos, kézi erővel hajtott pörkölő is, amit Nagy Sándor és Antal Imre is kipróbált.
A disznóvágással járó megannyi teendő és munka mellett a szórakozásra is jutott idő.
A disznók feldolgozásával egy időben már gasztronómiai látványkonyhák sorakoztak a sátrakban, ahol a Kisteleki Veterán Motoros és Autós Baráti Kör; a Kisteleki Kertbarátok; a Városvédő és Szépítő Egyesület csapata és az Önkormányzat munkatársai voltak jelen.
Hegedűs Ferenc, Hegedűs Flórián, Mózes Károly és Makai Antal bölléreknek a polgármester böllérdiplomát nyújtott át.
A nap folyamán sült vér, sült hús, sült máj, tepertő, hurka, kolbász, és töltött káposzta is készült.
Sokan kilátogattak a Szent László térre, hogy megkóstolhassák a látványkonyhák frissen készült finomságait.
A Kisteleki Veterán Autós és Motoros Baráti Kör gulyáságyújából ezúttal is kínálták a forralt bort, hogy a hidegben mindenki felmelegedjen.
A Városok Hálózata projekt keretében Kistelekre érkezett vendégek is megkóstolhatták a hamisítatlan magyar disznóvágás ízeit.
Nagy sikere volt a kolbásztöltésnek, itt Nagy Sándor, Antal Imre és Vjatseslav Konovalov, az észtországi Narva alpolgármestere is megmutatta rátermettségét.
Reggeltől késő délutánig a Szent László tér volt a programok helyszíne, Törőcsik István a disznóvágás szokásairól, hagyományairól tartott előadást.
Délelőtt Rácz Lajos és cigányzenekara muzsikált a téren, délután pedig Czirok Zoltán vezetése mellett az Id. Vándor Rudolf Fúvószenekar adott térzenét.
A sportcsarnokban eközben már az esti programra készültek, melyről hamarosan megjelenő cikkünkben olvashatnak.