Víz világnapi rejzverseny Kisteleken - 2024.03.27 Kistelekjárás.hu
Víz világnapi rejzve...
Kistelekjárás.hu2024.03.27
Víz világnapi rejzverseny Kisteleken - 2024.03.27 Kistelekjárás.huVíz világnapi rejzverseny Kisteleken - 2024.03.27 Kistelekjárás.huVíz világnapi rejzverseny Kisteleken - 2024.03.27 Kistelekjárás.huVíz világnapi rejzverseny Kisteleken - 2024.03.27 Kistelekjárás.huVíz világnapi rejzverseny Kisteleken - 2024.03.27 Kistelekjárás.huVíz világnapi rejzverseny Kisteleken - 2024.03.27 Kistelekjárás.huVíz világnapi rejzverseny Kisteleken - 2024.03.27 Kistelekjárás.huVíz világnapi rejzverseny Kisteleken - 2024.03.27 Kistelekjárás.huVíz világnapi rejzverseny Kisteleken - 2024.03.27 Kistelekjárás.huVíz világnapi rejzverseny Kisteleken - 2024.03.27 Kistelekjárás.huVíz világnapi rejzverseny Kisteleken - 2024.03.27 Kistelekjárás.huVíz világnapi rejzverseny Kisteleken - 2024.03.27 Kistelekjárás.huVíz világnapi rejzverseny Kisteleken - 2024.03.27 Kistelekjárás.huVíz világnapi rejzverseny Kisteleken - 2024.03.27 Kistelekjárás.huVíz világnapi rejzverseny Kisteleken - 2024.03.27 Kistelekjárás.huVíz világnapi rejzverseny Kisteleken - 2024.03.27 Kistelekjárás.huVíz világnapi rejzverseny Kisteleken - 2024.03.27 Kistelekjárás.huVíz világnapi rejzverseny Kisteleken - 2024.03.27 Kistelekjárás.huVíz világnapi rejzverseny Kisteleken - 2024.03.27 Kistelekjárás.huVíz világnapi rejzverseny Kisteleken - 2024.03.27 Kistelekjárás.huVíz világnapi rejzverseny Kisteleken - 2024.03.27 Kistelekjárás.huVíz világnapi rejzverseny Kisteleken - 2024.03.27 Kistelekjárás.huVíz világnapi rejzverseny Kisteleken - 2024.03.27 Kistelekjárás.hu
Húsvéti dekoráció Kisteleken - 2024.03.26 Sándor Attila
Húsvéti dekoráció Ki...
Sándor Attila2024.03.26
Húsvéti dekoráció Kisteleken - 2024.03.26 Sándor AttilaHúsvéti dekoráció Kisteleken - 2024.03.26 Sándor AttilaHúsvéti dekoráció Kisteleken - 2024.03.26 Sándor AttilaHúsvéti dekoráció Kisteleken - 2024.03.26 Sándor AttilaHúsvéti dekoráció Kisteleken - 2024.03.26 Sándor AttilaHúsvéti dekoráció Kisteleken - 2024.03.26 Sándor AttilaHúsvéti dekoráció Kisteleken - 2024.03.26 Sándor AttilaHúsvéti dekoráció Kisteleken - 2024.03.26 Sándor Attila
KISTELEKI ONLINE PROGRAMNAPTÁR
Még több esemény...

Páratlan kisteleki összefogás a kárpátaljai gyerekekért
Tari József
2016.07.01.



Tizenhárom kárpátaljai magyar gyereket látott vendégül a Kisteleki Városvédő és Szépítő Egyesület, és  a számtalan felajánlásnak hála, rendkívül intenzív, élményekkel teli héttel sikerült meglepni őket

A Kisteleki Városvédő és Szépítő Egyesületnek és megannyi magánszemélynek, vállalkozónak és intézménynek köszönhetően egy teljes hetet tölthettek Kisteleken a kárpátaljai Csongoron élő gyerekek.  A 13 határon túli magyar diákot két pedagógus is elkísérte, köztük Nagy Sándor, a Csongori Általános Iskola igazgatója. A különféle felajánlásoknak hála az utazás, a szállás, az étkezés, a belépők és a többféle program biztosítva volt az egyesület számára, így egy igazán tartalmas és élményekkel teli héttel sikerült megajándékozni a vendégeket. Minden napnak megvolt a tematikája, egy percig sem unatkozhattak a csongoriak.

karpataljai_gyerekek_20160629_032

A megérkezésük napján, a hosszú út után a városvezetés nevében Nagy Sándor polgármester, az egyesület nevében Pappné Guba Éva fogadta a csoportot, majd elfoglalták szálláshelyüket a Rózsaliget Kollégiumban. Első teljes napjukat városnézéssel kezdték, Nagy Sándor polgármester az önkormányzatnál, Pappné Guba Éva igazgatónő az általános iskolában fogadta a betérőket, Harmath József tanár úrtól pedig sok érdekességet tudhattak meg a templomról, de ezen kívül megtekintették a Kisteleki Rendőrkapitányságot, és a Klebelsberg Művelődési Központot is. Délután az uszodát nem csak megtekintették, hanem úsztak is benne, majd lovaskocsikázás Gémes Józseffel és Tápai Tamás motoros bemutatója is belefért a programba.

karpataljai_gyerekek_20160629_012

Másnap Borsikné Erzsike idegenvezetése mellett szegedi városnézésre került sor, majd jutott idő a Szegedi Dómba és a vadasparkba is betérni. Este az Aqua Hotelben már nemzeti színűre festve szurkoltak a magyar válogatottnak.  Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark sem maradhatott ki a programok sorából, mint helyi látványosság, ide kerékpáros túrát tettek a gyerekek. A Feszty-körkép nagyon tetszett nekik a kárpátaljai vonatkozásai miatt. Amikor megpillantották a körképet, először elcsodálkoztak a méretén, majd azokon a történelmi jeleneteken, amikről a magyarok bejövetele szólnak. De a délutáni Csillagösvény Élményparkba tett útjukat sem fogják egyhamar elfelejteni.

karpataljai_gyerekek_20160629_083

A Mészáros családnál töltött napot is nagyon élveztek a diákok, a nagy hőség elől a tóban is lehetőségük volt megmártózni. A zárónap is tartalmasra sikeredett, amiben volt kézműves foglalkozás a Tündérkertben és fürdőzés az uszodában. Este pedig Kosztinné Vastag Andreánál zárult a hét, ahol egy meghitt záróünnepségen az ajándékok átadása került sor. A kárpátaljai gyerekek egy kis műsorral lepték meg az egyesület tagjait, a háttérzenét pedig az Üzemen Kívül szolgáltatta, az est leszálltával tábortűz melletti sütögetéssel ért véget a hét.

karpataljai_gyerekek_20160629_122

A kisteleki élményekről Nagy Sándort, a Csongori Általános Iskola igazgatóját kérdeztük: Nem vártunk ilyen szeretett fogadásra és ennyire sok programra. Ebben az egy hétben volt történelmi nevezetességek meglátogatása, szegedi városnézés, sport, kreatív játékok, futballmérkőzések. A gyerekek szabadidejét reggeltől estig kitöltötték a programok, úgy gondolom, hogy rendkívül intenzív és eredményes volt ez az egy hét. Én is és a gyerekek is úgy láttuk, hogy az itteni közösség nagyon nagy szeretettel tette a dolgát egész héten. A gyerekeknek ide, 500 kilométernyire, nem mindenkinek áll módjába eljutni. Nekünk, tanároknak az a feladatunk elsősorban, hogy megpróbáljuk, ha csak egy hétre is, kiszakítani abból a mindennapos környezetből őket, amiben élniük kell, ezáltal erősítsük lelkületüket – mondta. Majd hozzátette, hogy szeretnék ősszel vendégül látni Kárpátalján az egyesületet.

karpataljai_gyerekek_20160629_075

Jó volt látni, hogy a második, harmadik naptól teljesen feloldódtak a gyerekek, volt akinek az egyik, volt akinek másik program tetszett, de ez természetes. Nagyon sok ember segített, sokan szóltak, hogy segítenének, nem kellet győzködni senkit sem. Rengeteg felajánlás jött, ami nélkül nem jöhetett volna létre ez a sikeres hét. Adománygyűjtő üvegeket helyeztünk ki több ponton, magánszemélyektől kaptunk pénzt, ruhát és játékokat is, őszig várjuk még a további felajánlásokat – mondta Vass Rozália, a Kisteleki Városvédő és Szépítő Egyesület tagja, aki maga is oroszlánrészt vállalt a szervezésben.

karpataljai_gyerekek_20160629_112


A Kisteleki Városvédő és Szépítő Egyesület köszönete:

A kezdeményezést nagyon sokan támogatták, segítettek nekünk, hogy ez az egy hét sikeres és élménydús legyen a vendégek számára. Szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki bármivel is hozzájárult a programokhoz.

Köszönjük az üzleteknek, akiknél kiállíthattuk az adománygyűjtő üvegeinket és hálásak vagyunk mindenkinek, aki ezekbe dobta a nekik szánt összeget.

A programokhoz, étkezéshez, utazáshoz nagyon sok segítséget kaptunk. Az ideutazásuk nem jött volna létre Kistelek Város Önkormányzata nélkül, köszönjük a segítő hozzáállást Nagy Sándor polgármester Úrnak.

Nagyszerű élmény volt számunkra, hogy a városban ilyen sokan segítettek, ennyi ember, cég állt mellénk és a gyerekek mellé.

A csongoriakat vendégül látta az Ópusztaszeri Emlékpark, a Csillagösvény, a Szegedi Vadaspark, a kisteleki Szent István templom, a Kisteleki Rendőrkapitányság, a Szegedi Dóm, a Kisteleki Fürdő.

Meghívást kaptak az Onyx Street Food étterembe, az Aqua Hotelbe, a Zefír cukrászdába, a Tündérkertbe.

Tápai Tamás bemutatóval, Gémes József (Cidra) lovaskocsizással, Bukor Anita és Rekeszkiné Mariann kézműves foglalkozással szórakoztatta őket. Borsikné Erzsike és a Szegedi Dóm idegenvezetést biztosított számukra Szegeden, Harmath József tanárbácsitól pedig a kisteleki templomról tudhattunk meg sok érdekességet. A tábortűznél az Üzemen kívül zenekar tagjai és barátaik zenéltek nekünk.

Sokan adtak élelmiszereket, ajándék- és emléktárgyakat, amelyeket szintén köszönünk.

Egyesületünk tagjai is aktívan részt vettek a feladatokban, meghívták a gyerekeket a otthonukba, közösen főztünk számukra, reggelit készítettünk, kísértük őket a programokon. Számunkra is rendkívüli élmény volt az ittlétük, sokat tanultunk tőlük. Megismerhettük az ő élethelyzetüket, megtudtuk, hogyan hat rájuk a háború, milyen érzés határon túl élő magyarnak lenni.

Köszönjük mindenkinek, aki valamilyen formában segített, hogy ezáltal mi is segítettünk.

Kisteleki Városvédő és Szépítő Egyesület


Segítők, támogatók:

Kistelek Város Önkormányzata - Nagy Sándor polgármester úr, Rózsaliget Kollégium, Borsikné Erzsike, Kék Láng ABC - Bartucz Tibor, Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlépark, Csillagösvény Élménypark, Harmath József hittan tanárbácsi, Kisteleki Rendőrkapitányság, Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kisteleki Örs, Zefír Cukrászda, Aqua Hotel, Onyx Street Food Étterem, Gémes József (Cidra), Tápai Tamás - Tapi motoros kaszkadőr, Szegedi Dóm, Szegedi Vadaspark, Bukor Anita és Rekeszkiné Mariann, Tündérkert, Üzemen kívül zenekar és barátaik: Szabó  Daniel, Papp Zoltán, Nagy Gyula.

Darabos Pékség, Kedvenc  Pékség, Hegedűs ABC, Csoki-Vin - Muhel  József és Dorka, Kisteleki Kertbarátok - Takó Sándor, Ocskó Attila, Molnár Zoltán (Hársfa utca), Zámbóné Amálka néni ,Papp Ildikó  (Molnár J. utca), Galbács Annamária, Török Sándor bádogos Balástya, Sári János kőműves Balástya, FIFI Papír - Széll József, OMV Benzinkút Kistelek, Kisteleki Napsugaras Szociális Szövetkezet, Kistelek Város Művelődéséért és Sportéletéért Közhasznú Közalapítvány, Kisteleki Általános Iskola tanárai és diákjai: Kiss Imre, Barna Andrásné, Bakáné Szabó Zsuzsanna, Jójárt Lotti, Sándor Beatrix, Györgydeákné Szabó Edina, dr.  Csejtei Zoltánné

Az adománygyűjtő üvegek kihelyezéséért köszönet a következöknek: Rigó Virágüzlet, Belányi Autósbolt, MOL kút, Dékány Éva virágboltja, Házépítők Áruháza, Belvárosi Étterem, Aqua Hotel, Onyx Street Food, Zefír Cukrászda, Kígyó Patika, OMV kút, Ibolya Drogéria, Bakonyi Sándorné kisboltja