Jóízű majális Bakson
Tari József
2016.05.03.
Az idén tizedik alkalommal megrendezett programon a faluház előtti parkot már reggel ellepték a bográcsok, hogy utána a tartalmuk illatával előcsalogassák a falubelieket
8 órakor foglalták el a főzőhelyeket, 9-10 órakor alágyújtott mindenki annak, amit szeretett volna főzni, hogy délre kész legyen. A kisebbeket az arcfestés, a nagyobbakat a pörköltfőzés foglalta le, aminek az elkészülte után sült hallal és rétessel is kedveskedtek a szervezők.
2006-ban még egy egyesület keretében kezdődött ez el, azóta minden évben kijövünk ilyenkor főzni. Több százan szoktak kijönni erre a napra, ilyenkor pörköltet főzünk, beszélgetünk, közösségi életet élünk. Jó alkalom arra, hogy a falu emberei találkozzanak, különböző recepteket cseréljenek, együtt legyenek. Úgy tűnik, a Jóisten is ügyelt ma ránk, hiszen tudta, hogy ma Bakson szabadtéri rendezvény lesz. Úgy gondoltuk a szervezőkkel, hogy beleviszünk egy kis újítást a mostani majálisba, mivel most május 1-je vasárnapra esett. Fontosnak tartottuk, hogy mindenki kipihenten tudjon munkába menni hétfőn, ezért gondoltuk, hogy szombaton tartunk egy nulladik napot – mondta Baks polgármestere, Búza Zsolt.
Kecskeméti Józsefnét, a Mozgáskorlátozottak Csongrád megyei Egyesület baksi csoportjának és a helyi nyugdíjas klub vezetőjét ebéd előtt kérdeztük: Kezdetektől itt vagyunk a baksi majálison, ugyanúgy, mint a többi baksi rendezvényen is. Az előkészületekben és a főzésben is aktívan részt veszünk, most marhapörköltet készítünk. A tagok mindig nagyon várják, ilyenkor együtt vannak a falubeliekkel, jól érzik magukat.