Még a kolbász is tortából volt a kisteleki gasztronómiai fesztiválon
Sándor Attila
2014.10.22.
Közel ezren vacsoráztak együtt a térség legnagyobb gasztronómiai
fesztiválján, ahol a közös főzés és a számtalan finomság mellett tanyasi
udvar, kulturális programok és persze az elmaradhatatlan kóstolók és
kiállítások várták a vendégeket
Október 18-án, szombaton került sor a XV. Kisteleki Sajt és Gasztronómiai Fesztivál és Mezőgazdasági Kiállításra Kisteleken a Sportcsarnokban és a Szent László téren.
A fesztivál a kezdetekben főleg sajtfesztiválként lett ismert, de az évek során egyre inkább egy közösségi programmá vált, ahol a város lakói és a környékbeli településekről érkező vendégek közösen készítenek és fogyasztanak el egy ízletes vacsorát. Nem volt az másként idén sem, mikor is közel ezren vettek részt a térség minden bizonnyal legnagyobb létszámú gasztronómiai fesztiváljának vacsoráján.
A rendezvény keretében számos gasztronómiai programot valósítottunk meg. A Sportcsarnok épületében közel 40 kiállítót helyeztünk el, akik termékeiket népszerűsítették, kóstolókkal, bemutatókkal fogadták a rendezvényre látogatókat – nyilatkozta portálunknak a fesztivál kapcsán Horváth Zoltán, a gasztronómiai fesztivál egyik főszervezője.
A rendezvény kezdete óta sajttermékekkel állandó kiállítói a fesztiválnak az M+M Sajtgyártó Kft., Dani János, Palotás Ferencné. Füstölt áruval (szalámi, kolbász) Balatoni József az idén is kiállított. Méhészeti termékek is elérhetőek voltak, a látogatók vásárolhattak kóstolhattak kedvükre Paragi Antalné és Böröcz István jóvoltából.
Köszönetet szeretnénk mondani továbbá Majoros Zoltán fajáték készítőnek, Kuklis Erikának (grillázs), Elekes Lajos, Vincze János fafaragóknak, Pipicz Zoltánnénak (rétes készítő), Zámbóné Harmath Amáliának (mézeskalács), a Szeri Ökotanyák Szövetségének, Muhel József borásznak, akik szintén kezdetek óta rendszeres résztvevői a fesztiválnak és az idén is minőségi termékekkel gazdagították gasztronómiai rendezvényünket.
A „Szakács párbaj” programunkon civil szervezetek, baráti társaságok, egyesületek vettek részt. Célunk volt a rendezvénnyel többek között, hogy az ellátogató közönség megismerje a térség gasztronómiai hagyományait, jellegzetes ételeit.
Szemet gyönyörködtető mezőgazdasági kiállítást rendeztek be gazdák a Szent László téren. A teret „tanyaudvarrá” építették át, ahol a helyi és kistérségi hagyományokat felelevenítő népi munkaeszközök, tárgyak voltak kiállítva, így szelező, kukoricadaráló, diótörő. A kiállítás játszóházként is funkcionált.
A főzés, mely fesztivál egyik fénypontja, a Sportcsarnok körül, a Szent László téren zajlott, ahol előre kijelölt helyeken látványkonyhák sorakoztak. A főzésre jelentkező csapatoknak a szabadban lehetőséget biztosítottunk ételeik elkészítéséhez. A „Szakács párbaj”-ra több kategóriában lehetett a napközben elkészített ételekkel nevezni.
A Kertbarátok lecsót készítettek, a Városvédők szilvás gombócot, az Önkormányzat munkatársai paprikás krumplit, a balástyai csapat is megjelent látványkonyhájával, az ifjakból álló egyesület tagjai kürtöskalácsot sütöttek, valamint töltött főtt krumplit kínáltak.
Délután a helyi kultúra, hagyományok ápolása érdekében kulturális műsorokkal kedveskedtünk. Volt színház gyerekeknek, néptánc, népzene.
Az esti vacsora ideje alatt és az azt követő mulatságon a Party Time Band zenekar szórakoztatta a vendégeket.
A szakácspárbaj díjazottjai:
Levesek kategória
1. Kistelek Város Önkormányzata - Savanyú burgonyaleves
2. Kisteleki Rendőrkapitányság - Halászlé
3. Tündérkert – Fürjes gyöngyleves
Pörköltek kategória
1. Corex Kft. - Strucc pörkölt
2. Kisteleki Rendőrkapitányság - Tejfölös-gombás halpaprikás
3. Kisteleki Általános Iskola - Pacalpörkölt
Sültek kategória
1. Tündérkert - Kemencés sültek zöldségtálon
2. Harkai Angéla - Perzsa mentás tál
3. Kordás Tibor - Kijevi pulykamell sült hallal
Édességek kategória
1. Tisóczki Istvánné - Eperkrémes piskóta
2. Tündérkert - Ribizlis-túrós a kemencéből
3. Kisteleki Rendőrkapitányság - Zserbó
Egyéb finom ételek kategória
1. Gilicze Lászlóné - Sült velő
2. Poremba - Kolbász tál
3. Kisteleki Szakorvosi Rendelő - Haltepertő sajtsalátával
Legszebben terített asztal kategória
1. Tündérkert
2. Kertbarátok
3. Kisteleki Nyugdíjas Klub
A fesztivál a kezdetekben főleg sajtfesztiválként lett ismert, de az évek során egyre inkább egy közösségi programmá vált, ahol a város lakói és a környékbeli településekről érkező vendégek közösen készítenek és fogyasztanak el egy ízletes vacsorát. Nem volt az másként idén sem, mikor is közel ezren vettek részt a térség minden bizonnyal legnagyobb létszámú gasztronómiai fesztiváljának vacsoráján.
A rendezvény keretében számos gasztronómiai programot valósítottunk meg. A Sportcsarnok épületében közel 40 kiállítót helyeztünk el, akik termékeiket népszerűsítették, kóstolókkal, bemutatókkal fogadták a rendezvényre látogatókat – nyilatkozta portálunknak a fesztivál kapcsán Horváth Zoltán, a gasztronómiai fesztivál egyik főszervezője.
A rendezvény kezdete óta sajttermékekkel állandó kiállítói a fesztiválnak az M+M Sajtgyártó Kft., Dani János, Palotás Ferencné. Füstölt áruval (szalámi, kolbász) Balatoni József az idén is kiállított. Méhészeti termékek is elérhetőek voltak, a látogatók vásárolhattak kóstolhattak kedvükre Paragi Antalné és Böröcz István jóvoltából.
Köszönetet szeretnénk mondani továbbá Majoros Zoltán fajáték készítőnek, Kuklis Erikának (grillázs), Elekes Lajos, Vincze János fafaragóknak, Pipicz Zoltánnénak (rétes készítő), Zámbóné Harmath Amáliának (mézeskalács), a Szeri Ökotanyák Szövetségének, Muhel József borásznak, akik szintén kezdetek óta rendszeres résztvevői a fesztiválnak és az idén is minőségi termékekkel gazdagították gasztronómiai rendezvényünket.
A „Szakács párbaj” programunkon civil szervezetek, baráti társaságok, egyesületek vettek részt. Célunk volt a rendezvénnyel többek között, hogy az ellátogató közönség megismerje a térség gasztronómiai hagyományait, jellegzetes ételeit.
Szemet gyönyörködtető mezőgazdasági kiállítást rendeztek be gazdák a Szent László téren. A teret „tanyaudvarrá” építették át, ahol a helyi és kistérségi hagyományokat felelevenítő népi munkaeszközök, tárgyak voltak kiállítva, így szelező, kukoricadaráló, diótörő. A kiállítás játszóházként is funkcionált.
A főzés, mely fesztivál egyik fénypontja, a Sportcsarnok körül, a Szent László téren zajlott, ahol előre kijelölt helyeken látványkonyhák sorakoztak. A főzésre jelentkező csapatoknak a szabadban lehetőséget biztosítottunk ételeik elkészítéséhez. A „Szakács párbaj”-ra több kategóriában lehetett a napközben elkészített ételekkel nevezni.
A Kertbarátok lecsót készítettek, a Városvédők szilvás gombócot, az Önkormányzat munkatársai paprikás krumplit, a balástyai csapat is megjelent látványkonyhájával, az ifjakból álló egyesület tagjai kürtöskalácsot sütöttek, valamint töltött főtt krumplit kínáltak.
Délután a helyi kultúra, hagyományok ápolása érdekében kulturális műsorokkal kedveskedtünk. Volt színház gyerekeknek, néptánc, népzene.
Az esti vacsora ideje alatt és az azt követő mulatságon a Party Time Band zenekar szórakoztatta a vendégeket.
A szakácspárbaj díjazottjai:
Levesek kategória
1. Kistelek Város Önkormányzata - Savanyú burgonyaleves
2. Kisteleki Rendőrkapitányság - Halászlé
3. Tündérkert – Fürjes gyöngyleves
Pörköltek kategória
1. Corex Kft. - Strucc pörkölt
2. Kisteleki Rendőrkapitányság - Tejfölös-gombás halpaprikás
3. Kisteleki Általános Iskola - Pacalpörkölt
Sültek kategória
1. Tündérkert - Kemencés sültek zöldségtálon
2. Harkai Angéla - Perzsa mentás tál
3. Kordás Tibor - Kijevi pulykamell sült hallal
Édességek kategória
1. Tisóczki Istvánné - Eperkrémes piskóta
2. Tündérkert - Ribizlis-túrós a kemencéből
3. Kisteleki Rendőrkapitányság - Zserbó
Egyéb finom ételek kategória
1. Gilicze Lászlóné - Sült velő
2. Poremba - Kolbász tál
3. Kisteleki Szakorvosi Rendelő - Haltepertő sajtsalátával
Legszebben terített asztal kategória
1. Tündérkert
2. Kertbarátok
3. Kisteleki Nyugdíjas Klub
Különdíj
FIDESZ - Vidéki reggeli - vienetta torta