Étkezési gondok húsvétkor
Sándor Attila
2014.04.19.
A húsvéti bőséges, zsíros ételeket tartalmazó étkezések után előjöhetnek
az arra hajlamos egyéneknél epebántalmakra utaló tünetek
A húsvéti bőséges, zsíros ételeket tartalmazó étkezések után előjöhetnek az arra hajlamos egyéneknél epebántalmakra utaló tünetek. Ezek leggyakrabban nőknél fordulnak elő, kiváltó oka lehet a bőséges mennyiségű és zsíros ételeket tartalmazó étkezés, jellemzőek rá a magas vérzsír értékek, valamint az epesav-visszaszívódás problémái.
A betegek általában az alábbiakra panaszkodnak:
• Felhasi, a jobb bordaív alatt jelentkező görcsös fájdalom, amely a jobb vállba és a hátba is átsugározhat.
• Hányinger, és hányás.
• Böfögés.
• Nem típusos panaszok is jelentkezhetnek, például teltségérzés a felhasnál, étkezés után érzett panaszok, esetleg puffadás.
Hogyan étkezzünk ilyenkor?
Az elegendő folyadékbevitel nagyon fontos. A legjobb választás a folyadékpótlásra az ásványvizek közül a szénsavmentes változatok. A teát viszont mellőzni kell, ugyanis egyeseknél önmagában is kiválhat rohamot.
A rosszullétet követő napon el lehet kezdeni az étkezést. Napi többszöri, kis mennyiségű élelmiszer fogyasztása a legjobb, melyet fokozatosan kell újra felépíteni. A legjobb, ha folyékony vagy pépes állagú ételeket fogyasztunk.
1. Először a szénhidrátokat lehet beépíteni újra az étrendbe. Pl. rántott leves, rizsnyák leves, főtt rizs, főtt dara, főtt burgonya, héjában sült burgonya stb. Zöldségek közül: főtt sárgarépa, burgonyával sűrített tökfőzelék.
2. A második lépés a fehérjék beépítése: sovány főtt hús, főtt csirke, sovány húsból készült leves. Egyéni tűrő képességtől függően sovány tej, tejtermékek.
3. Harmadik lépés a zsiradékok óvatos becsempészése az étrendbe: margarin, ételek készítéséhez olaj használata stb.
Fokozatosan lehet visszatérni az eredeti étrendre, de fontos, hogy az akut szakot követően is zsírszegényen, fűszerszegényen és durva rostoktól mentesen étkezzünk, hogy elkerüljük a következő rosszullétet. Kerüljük a bőséges étkezéseket, de ugyanakkor a koplalást is! Együnk naponta többször, keveset!
Ha panaszok nélkül sikerül a húsvétot túlélni, az ünnepekkor fogyasztott nehéz ételek után tartsuk akkor is egy rövid diétát, hogy minden visszaállhasson a régi kerékvágásba. Ha heti öt napon keresztül napi öt kis adag ételt fogyasztunk, megszabadulhatunk az ünnepekkor ránk rakódott kilóktól, és a könnyű fogásoknak köszönhetően a megterhelt gyomrot is rendbe hozhatjuk!
Jelen tájékoztató a Kisteleki Térségi Egészségügyi Központ Nonprofit KFT TÁMOP-6.1.2./LHH/11/B-2012-0002 „Együtt gondolkodunk, együtt gondoskodunk” –egészségfejlesztési programok a kisteleki kistérségben című pályázatának keretén belül készült.
Kovácsné Szabó Edit
EFI – szakmai vezető
EFI – szakmai vezető